kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 04. 05. 11:41
Látogatók:
Ma: 69
E hónapban: 244
Összesen: 623584
Oldal-megtekintések:
Ma: 90
E hónapban: 318
Összesen: 1085012
Utolsó látogatás:
2020. 04. 05. 11:37
AKTUÁLIS

Jelentkezés a 2018-19-es tanév plébániai hittanos foglalkozásaira

2018. október 5. péntek

Beindítjuk az új, 2018-19-es tanévre szóló plébániai hitoktatásra való jelentkezést. Kérem a jelentkezőket, hogy a következő űrlap teljes kitöltésével jelezzék regisztrációjukat:
https://goo.gl/forms/D1OrVlq8LmYsATpo2 . 

A csoportfoglalkozások novemberben indulnak.

Két új szalézi szerzetesjelölt közösségünkben

2016. december 1. csütörtök

November végén megérkezett hozzánk két elszánt fiatal, akik szaléziak akarnak lenni: Stégner Tamás Budapest-Soroksárról és Sivadó Balázs Gödöllőről. Hivatalosan jelöltnek számítanak, eddig pár hónapot már eltöltöttek az óbudai szalézi közösségben, most nálunk fognak egy bő hónapot. A távolról érkezőket - akik most rendházunkban lakva közösségünk tagjai - az első napokban bekísértem a városba, hogy a már sokszor bevált szubjektív városvezetés élményében részesítsem őket. Így jutottunk el az ország harmadik legnagyobb katolikus templomába, a Sarlós Boldogasszony székesegyházba is, ahol kisvártatva ismerős fiatalok léptek be utánunk: az egyházmegyei Martinus TV munkatársai. Rövid üdvözlés után meséltem ittlétünk okáról és a fiatal jelöltekről. Több szó sem kellett, a kreatív médiások azonnal hozzáláttak egy rögtönzött interjú készítésének hivatás témában. Íme a 10 perces interjú.

Modern misszió: reppelő szalézi szerzetesek

2016. január 27. szerda

Két amerikai szalézi szerzetesnövendék a hip-hop zenét használja fel az evangélium terjesztésére a fiatalok körében New York utcáin. Steve DeMaio és Steve Eguino testvér, más néven a Bosco Boys videóklipet is készített „Ki mondja, hogy nem lehetsz szent?" címmel.


A testvérek a formációs tanulmányaikat végzik, hogy szalézi papok legyenek. Mindketten a zene lelkes szerelmesei, és az a céljuk, hogy a zenét használják fel arra, hogy megosszák az evangéliumot és hitüket a fiatalok és a családok között.
A duó videóklipjén keresztül megmutatja, hogy mit is jelent szentnek lenni a mai világban. New York utcáit járják, és azt kérdezik: „Ki mondta, hogy te nem lehetsz szent?” – így mutatnak rá a lényegre, hogy a mindennapi élet is lehet a szentség útja. „Tarts ki, érd el, amit akarsz. Ha úgy érzed, hogy padlón vagy, akkor meg kell újulnod” – énekelik. „Az élet egy utazás, ne legyél csak átutazó.” Majd később azt mondják: „Létezik mindennapi szentség. Tudom, és be is tudom bizonyítani. Iskolába jársz, templomba jársz, vacsorát főzöl… ez visz fel. Tanár vagy, anya vagy – ez visz fel.”

Miután felteszik a papi gallért, csatlakoznak a gyerekekhez, kosárlabdáznak, mint ők és együtt énekelik: "Szent akarok lenni".

Az együttes fellépéseket tart iskolákban, főiskolákon, ahol nem csak énekelnek, hanem a hitükről, Istenről és a fiatalokat érdeklő aktuális témákról beszélnek. Steve Eguino testvért tavaly a fiatalok megválasztották az év katolikus hipszterének. (Forrás: www.szaleziak.hu )

A videóklip innen nézhető meg.

 

Két rövidklip róluk:

egy koncertfelvétel töredékkel és akció közben ifjak gyűrűjében.

 

 

 

Regisztrációs jelentkezés a nyári táborra

2015. május 18. hétfő

Megindult a regisztrációs jelentkezés a nyári táborunkra, amely jún. 22-étől júl. 10-éig tart.

Jelentkezni a www.szombori.hu/tabor oldalon lehet, a jelentkezési határ beteltéig.

Házszentelés, otthonok megáldása

2015. január 7. szerda

Vízkereszt ünnepéhez kötődik

 

Urunk, Jézus Krisztus megjelenésének ("epifánia", Vízkereszt) ünnepén a bűnbánat jeleként és a keresztségre emlékezve frissen megáldott szenteltvízzel hintjük meg ("asperges") a szentmisén jelenlévő híveinket. Talán szívünk-lelkünk nyitottságát is elősegíti ez a szertartás, felidézve a születő Krisztust kereső három király/bölcs cselekedeteinek hitre utaló mozzanatait: vágyakoznak, keresnek, elindulnak, felismernek, megtalálják őt és ajándékkal adóznak előtte! A tisztító erejű, lelki megújulásra fogadott áldást az ünnep alkalmával hagyományosan kiterjesztjük mindazok számára, akik az újévben ezt otthonuk-hajlékuk számára is szeretnék befogadni.

 

Nem elsősorban tárgyakra

 

A ház- és lakásszentelés azonban nem annyira az építőanyagnak, a falaknak, a nyílászáróknak, a berendezésnek vagy a tetőcserépnek szól, hanem a lélekkel és leleménnyel megáldott embernek, a közösségnek, aki hajlékká alakítja és belakja a teret. Az egyház Krisztus Urunk nevében és képviseletében felkínálja, a lelki megerősítésre nyitott hívő ember pedig szabadon kérheti az áldást. Ezzel az új év indításául és az ehhez kapcsolódó elszánások, fogadalmak megerősítésével szorosabbá teszi Isten és ember kapcsolatát, közös szövetségét. Ne felejtsük, ez a szeretetszövetség szüleink akaratából már a keresztségben megkezdődött, és az Isten nem leigázásra használja! Ellenkezőleg: meggyőződésem szerint földi boldogságunk elősegítésére, kiterjesztésére, sőt, szenvedéseink, függőségeink és bűneink legyőzésére. Ezt erősíti Jézus Krisztus ígérete: "Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű!" (Mt 11, 25-30) 

 

A családközösség erősítésére ösztönöz


A házszentelés tehát egy újévi lelkesítő, jószándékot, egységet és szeretetet megújító családi áldás - akár jelen vannak a család tagjai, akár - valamely okból kifolyólag - távol kell lenniük. Rábízhatjuk és ajánlhatjuk vele magunkat, gyermekeink és szeretteink ezévben kibontakozódó élettörténetét az Isten gondviselésére, tehát közösségi imádság is, hívő elcsendesülés. Mivel hitünk nem lehet csak magánügy, hiszen jelentős és jótékony következményei vannak saját életünkre és szeretetteinkére, vagy arra a "mikrotársadalomra", ahol élünk, a házszentelés egyben egy kifelé megvalósuló hitvallás is, mivel látható nyoma is marad az ajtófélfán: 20 + C (esetleg G) + M + B + 15 . Ez különleges jelentést és tartalmat hordoz, mégpedig Krisztus áldásának hitelesítését a lakás ezévi betérő vendégei előtt, amire az ezt nem ismerők biztosan rá is fognak kérdezni... A rövidítés értelme: Christus Mansionem Benedicat!, azaz "Krisztus áldja meg az otthont!" (megint mások a három bölcs, Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetüihez ragaszkodnak.

 

Egyéb, amit a házszentelésről még tudni érdemes...

 

Mint minden áldás és imádság, természetesen a házszentelés is ingyenes! Nincsenek járulékos költségek, nem "jár" kötelező ebéddel, sem "presztízsvacsorával", vagy egyéb ajándékokkal, juttatásokkal - ezt az egyház papja sem várja el. (Egy kis szívélyes, "madárlátta" vendégfogadás persze nincs megtiltva, de sosem lehet elsődleges...) A családi találkozások mindig inkább örömmel töltik el az övéit látogató és megismerő lelkipásztor szívét, tehát több szempontból is szívesen megy a házi áldásra: a megvalósult találkozásban és a kötődő könnyed beszélgetésben jól eső személyes ösztönzést, "görcsoldó" lelki megerősítést is megtapasztalhat mind a család, mind az áldó pap. Nem utolsó sorban a közösségépítő, megerősítő ismeretségek is elmélyülhetnek.
Mindig hangsúlyozzuk, hogy az áldásnak egyéb előfeltétele nincs, de az viszont elengedhetetlen: a nyitott szívvel és komolyan meghozott szándék Isten békéjének befogadására.

 

A házszentelő liturgia elemei


A házszentelés menete egyszerű: alapvetően Isten Igéjének felolvasásából, közös imádságból, a helységek szenteltvízzel való meghintéséből és a ház- ill. a családáldásból áll. És persze a háziáldás "képletének", jelének felrajzolásából, amihez érdemes jó előre kiválasztani az alkalmas, jól látható helyet, ajtófélfát, gerendát stb., és - ha kréta nem fogja - az arra alkalmas íróeszközt. A házi liturgiát gazdagíthatja még a közös éneklés, a család vagy a családtagok személyes szándékaira mondott könyörgések, bűnbánati rész, netán egyéni gondolatok, örömök, tanúságok megosztása.

 

Ezek után már csak egyetlen szükséges tennivaló marad: jelentkezni plébániánk irodájában az elérhetőségekkel vagy személyesen időpontot egyeztetni rendházunk egy-egy lelkipásztorával.

(Elérhetőségeink a rendház honlapjának megfelelő oldalán találhatók.)