kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 06. 20. 19:31
Látogatók:
Ma: 151
E hónapban: 2704
Összesen: 593435
Oldal-megtekintések:
Ma: 203
E hónapban: 10703
Összesen: 1021281
Utolsó látogatás:
2019. 06. 20. 19:23
Mai vértanúság

Az alábbi interjú azért is mélyen megrendítő, de egyszerre hitünkben megerősítő, mert az interjú alanya, a hitvalló keresztény pakisztáni miniszter, Shabhaz Bhatti a mai napon, márc. 2-án merénylet áldozata lett...

 

 

Magyar Kurir, 2010. 12. 06. 14:52

 

Halállal fenyegetik a vallási kisebbségek miniszterét Pakisztánban
Interjú a katolikus Shabhaz Bhattival


A katolikus Bhatti vezeti azt a bizottságot, amely felül fogja vizsgálni Pakisztánban a káromlást szankcionáló törvényt. Az országban élő keresztények szerint a törvény számos visszaélésre ad lehetőséget, mert rá hivatkozva egyértelmű bizonyítékok nélkül el lehet ítélni a vallási kisebbségek tagjait, akiket az iszlám megsértésével vádolnak.

Miniszter úr, hallott a terroristacsoportok ön ellen irányuló újabb felnyegetéseiről?

Bhatti: Egyik fenyegetés a másikat éri. Mindet komolyan veszem, de nekem az a hivatásom, hogy védelmezzem a vallásszabadságot, a kisebbségi jogokat, az igazságosságot és az egyenlőséget, és ezt habozás nélkül folytatni fogom. Amit vállaltam, továbbra is tenni fogom, mindannak ellenére, amit ezek a csoportok hangoztatnak, amelyek többek közt törvényellenesek, és rombolják az országról alkotott képet.

Hogyan érzi magát most, hogy fegyverek közt él?

Bhatti: Sajnos azok, akik hozzám hasonlóan ezen a területen tevékenykednek, előbb-utóbb a szélsőségesek célpontjaivá válnak. Sokan az életükkel fizettek. Én abban hiszek, hogy Isten megvéd, inkább, mint a testőrökben. Hiszem, hogy megsegít, és bízom a gondviselésben.

Mit fog lépni a pakisztáni kormány a fenyegetésekre?

Bhatti: A pakisztáni elnök és a kormány nem fogja engedni, hogy elszabaduljon a terrorizmus és megingassa az ország, a társadalom életét,  a törvénykezést, a stabilitást. Zardari elnök nagy figyelmet és érzékenységet tanúsít a kisebbségi ügyekkel kapcsolatban, és mindenféle nyomással szemben világosan kifejezte, hogy felül kívánja vizsgálni a káromlásról szóló törvényt.

Gondolja, hogy Asia Bibi esetében nyomást tudnak gyakorolni a radikális csoportok?

Bhatti: Nem hiszem. Az intézményeket nem fogják megfélemlíteni. Az igazságosság, a törvény és a szabadság nem a radikális csoportok kezében van.

Hol tart Asia Bibi ügye?

Bhatti: Az ügyben jelenleg bírósági fellebbezési eljárás folyik. Bízunk az igazságosságban és a vádlott ártatlanságának bizonyítékában, amit magam igazolhattam és hangsúlyozhattam Zardari elnöknek írt beszámolómban. Mindenesetre biztosítani fogjuk a szükséges védelmet Asia és családja számára.

Mikor kezdi meg a bizottság a törvény revízióját?

Bhatti: Most jelöljük ki a vezetőket, akiket Zardari elnök néhány napon belül ki fog nevezni, így az ülések hamarosan megkezdődnek. A bizottság munkájának sikerét illetően derűlátóak vagyunk. Nehézséget az iszlám szélsőséges csoportok jelentenek, akik vallási ürüggyel gyűlöletet szítanak, meg akarják osztani az országot és bizonytalan helyzetet próbálnak teremteni. De én nagyon bízom benne, hogy bizonyos kérdésekben sikerül egyetértésre jutnunk, és elejét vehetjük annak, hogy káromlásra hivatkozva igazságtalanul bántalmazhassanak bárkit. A Sherry Rehman által a parlamentnek benyújtott módosítási javaslat nagy segítséget jelent. Úgy vélem, nagy valószínűséggel széles körű konszenzusra jutunk a testületben.

Szeretne üzenni valamit a pápának, aki szót emelt Asia Bibi érdekében?

Bhatti: Mélyen vallásos ember vagyok, és amit a pápa mond, az számomra nagyon fontos. Köszönöm neki, hogy közel van és együtt érez a pakisztáni keresztényekkel. Vigasztalása segít, hogy a nehézségek ellenére is tanúságot tegyek a hitemről. Kérem a Szentatyát és minden hívőt a világon, hogy imádkozzanak értem.

 

***

 

Bhatti és a modern korban is üldözött kereszténység lelki végrendeletévé vált az ő korábban leírt bátor hitvallása, amelyet temetésekor tettek közzé:

„Felkínáltak számos magas beosztást a kormányban, és kértek, hogy hagyjak fel a küzdelmemmel. Én azonban mindig visszautasítottam az ajánlatokat, még életemet is kockáztatva. Válaszom mindig ugyanaz: Jézust akarom szolgálni hétköznapi emberként. Nem akarok népszerű lenni, nem akarok hatalmi pozíciót. Pusztán egy helyet szeretnék Jézus lábánál. Azt akarom, hogy életem, személyiségem, tetteim beszéljenek rólam, és azt mondják, hogy Jézus Krisztust követem. Ez a vágy olyan erős bennem, hogy kiváltságosnak tekinteném magam, ha erőfeszítésemben, küzdelmemben a szegényekért, Pakisztán üldözött keresztényeiért, Jézus elfogadná áldozatomat.

Krisztusért akarok élni és érte akarok meghalni. Egyáltalán nem félek a hazámban. A szélsőségesek sokszor törtek életemre, megfenyegettek, üldöztek és terrorizálták családomat is. Néhány évvel ezelőtt szüleimet arra kérték, hogy beszéljenek le küldetésem folytatásáról. Apám azonban mindig bátorított. Amíg élek, utolsó leheletemig Jézust fogom szolgálni, és vele együtt ezt a szegény, szenvedő emberiséget, a keresztényeket, a rászorulókat, a szegényeket” – írta Shahbaz Bhatti, pakisztáni katolikus miniszter, aki hite miatt merénylet áldozataként halt meg.

 

Szavai és vértanúsága váljék lelki megerősítésünkre és Isten nagyobb dicsőségére!

 

További hírek:

Vértanúnak ismerik el a vallásszabadság pakisztáni védelmezőjét?

 

 

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =