kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 04. 21. 10:34
Látogatók:
Ma: 84
E hónapban: 141417
Összesen: 585150
Oldal-megtekintések:
Ma: 127
E hónapban: 147519
Összesen: 993907
Utolsó látogatás:
2019. 04. 21. 10:34
Templomunkról

Szombathely 4. sz-ban vértanúhalált halt szentje, Szent Quirinus püspök a Száva partján, a ma Horvátországban található Sziszeken (római neve: Siscia) működött keresztény hívei között a Római Birodalomban. Bátor tanúságtevő hite miatt elfogták az agg püspököt, és az akkori tartományi fővárosba, Savariába szállították. Itt Amantius helytartó halálra ítélte a hajlíthatatlan hitű főpásztort, és malomkővel a nyakán a megáradt Perint vizébe dobták 305-ben v. 309-ben. (A Perint-patak a Gyöngyösből ágazik ki.) Ereklyéi nagyrészt Rómában, de templomunk kereszthajóban is találhatók.

 

A templom építtetője - a helyi szaléziak és az egyházközösség képviseletében - Ádám László szalézi igazgató (és Koller József plébános). Tervezője Foerk (Förk) Ernő főiskolai tanár (több más templom mellett a szegedi Fogadalmi Templom tervezője). 1932-ben bekövetkező halála után Brenner János építészmérnök vette át az építkezés irányítását.

A templom alapkőletételére 1932 májusában került sor. Felszentelését 1938. június 4-én Hlond Ágoston lengyel szalézi bíboros-prímás végezte, a budapesti Eucharisztikus Világkongresszus eseményét követően.

 

A templom stílusa ókeresztény bazilika, román stílusjegyek felhasználásával. (A 33,30 méter magas templomtorony később épült: 1940-ben, az itáliai lombard kampanilék stílusában.)

A templom hossza 50 méter, szélessége a kereszthajóknál 24,55, három hajó összesen 17,35 m, a főhajó 11,15 méter széles. A templom hármas hajóosztása és a hevederívek a térhatást nagyon emelik.

A főoltár carrara-i fehér márványból készült Kondor József és fiai műhelyében, a mellékhajó oltárai: a Jézus Szíve és a Segítő Szűz oltárai is fehér márványból készültek 1941- ill. 1950-ben.

A főoltár hármas képe 1967-ben készült egy privát adományból. A festmény Radnóti Kovács Árpád műve: a központi kép Szent Quirinus püspök vértanúságát, a két szélső működését és temetését jeleníti meg. Ugyancsak ő festette a jobboldali mellékhajóban Savio Domonkost, amint lelki mesterét, Don Boscót az életszentség receptje felöl kérdezi. A baloldali hajóban a nevelő és elkötelezett Segítő Szűz Mária-tisztelő Don Boscót örökíti meg a fiúkat nevelő tevékenysége közben Molnár C. Pál művészi megjelenítésében.

A 6 félköríves színesablak ábrázolásai:

Jobb oldalon: 1. Oltáriszentség, 2. a Szentlélek, 3. Szentháromság,

baloldalon: 1. a szalézi címer, 2. a Don Boscoi által épített torinói bazilika, 3. Segítő Szűz Mária. (Készültek 1980 környékén.)

A templom szobrai: Páduai Szent Antal, Kis Szt. Teréz, Szent József, Szent Imre, Segítő Szűz Mária.

Az altemplom oltára piszkei vörösmárványból készült, a hozzá kapcsolódó szenvedő Krisztus és a fájdalmas Anya fehér márványból: Majer Sándor szobrászművész alkotása a Hudetz család jóvoltából.

Itt nyugszik vértanú Brenner János káplán is. (Boldoggá avatása folyamatban van.)

Templomunknak 3 harangja van van:

- A nagyharang felirata: Ércnél maradandóbb emlékezet és hála őrizze fénylő nevüket azoknak, akik nagylelkű adományaikkal a magasba emelték a dicséret hangszerét. Készült Örbottyánban Gombos Lajos harangöntő mester műhelyében 1994-ben. Súlya 13 mázsa.

- A középső harang felirata: "Eucharisztikus Krisztus királyunk dicsőségére, első királyunk és apostolunk emlékére és szent Kerény vértanú püspök tiszteletére készült 1938-ban a templom szentelésre." Öntötte Szlezák László Budapesten. Kb. 6 mázsa.

- A kisharangot a régi szükségkápolnától hozták át.

 

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =