kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 02. 27. 05:38
Látogatók:
Ma: 31
E hónapban: 3592
Összesen: 619396
Oldal-megtekintések:
Ma: 31
E hónapban: 4616
Összesen: 1075844
Utolsó látogatás:
2020. 02. 27. 05:34
100 év! 2013

 

 

1913. nov. 6-án egy csapatnyi, az észak-olasz Cavaglia városkában felkészített magyar szalézi szerzetes érkezett Péliföldszentkeresztre, hogy az esztergomi érsek, Csernoch János által felkínált, megtépázott állapotú remetekolostort lakhatóvá, otthonukká, és ezzel a magyar szalézi bölcsővé fejlesszék. Ezzel a szerénynek tűnő eseménnyel kezdődik a szaléziak magyarországi megtelepedése, amely kisvártatva sebesen tovaharapózó futótűzként terjed szét az országban.

 

100 évvel ezelőtt! - A szerzetesrendek között viszonylag fiatalnak, szinte kiskorúnak számító szalézi rendnek 100 éves múltja és - amennyiben ilyen hosszantartó, és ma is működő, annyiban - létjogosultsága van ma Magyarországon. És hogy ennek egyik oldalról tevékenységben, fejlődésben, lelkiségben hihetetlen gazdag, míg másfelől bizony nélkülözést, kényszerű feloszlatást és üldözést szenvedett történelemnek az idei ünneplés által mi is egyszeriben részei lehetünk, akkor mi, napjainkban Magyarországon élő-működő szaléziak is egy csapásra 100 évessé válunk, barátainkkal, jótevőinkkel, támogatóinkkal, a Szalézi Családdal együtt. Ez önmagában ünneplésre alkalmas és érdemes tény, de az ünnep nem csupán a múlt gazdagságának vizsgálata és csodálása... pedig már önmagában ez is fantasztikus, lelkesítő vívmány. A kiemelt megemlékező esemény arra is elragadtathat minket, hogy a múlt hibáinak feltárása és felülvizsgálata mellett jelenbeli számvetést és jövőre vonatkozó felelős megerősödést, megújulást éljünk át. Jó esély!

 

A Magyar Szalézi Centenárium a hazai szalézi szerzetesi élet 100 évének megünneplése, amelyben változatos ünnepi programok, visszatekintések, és számos találkozás mellett alapító Atyánk, Bosco Szent János ereklyéjének és kilencedik utódja, Don Pascual Chávez egyetemes előljárónk hozzánk látogatásának is kiemelt alkalma!

(A 90-ik évfordulón Havasi József akkori tartományfőnök és tanácsa kezdeményezésére emlékkövet állítottunk és szenteltünk Péliföldszentkereszten mementóul.)

 

Így ajánlom honlapunknak ezt a tartalmakkal is folyton bővülő kis, színes szegletét minden olvasónk, barátunk figyelmébe találkozási-tájékozódási pontként, ahol azonosságunk, egyházban tett szolgálatunk egyfajta visszajelzéseként mindannyian gazdagodhatunk.

 

P. Csány Péter SDB

és a szalézi közösség

1 hozzászólás.

  • Hajtman Edit 2013. febr. 18. 13:33

    Örömmel látom ezt a gyűjteményt. Hiányt pótol, hasonlót nem láttam semelyik általam ismert szalézi oldalon. Nagyon jó, érdeklődve várom a bővülő tartalmat! Hajtman Edit Óbudáról

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =