kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 06. 19. 15:20
Látogatók:
Ma: 102
E hónapban: 2402
Összesen: 593133
Oldal-megtekintések:
Ma: 157
E hónapban: 10295
Összesen: 1020873
Utolsó látogatás:
2019. 06. 19. 15:19
Beszámoló a pályaművek bemutatásáról

A plébániánk által kiírt Don Bosco-festménypályázat lezárult. Megnyugodva, sőt, némileg megilletődve állíthatjuk: a 15 beérkezett mű között több nagyszerű alkotás és koncepció okozott kellemes meglepetést a megrendelő, az értékelő zsűri számára és mostanra már a közönség számára is. A pályázat demokratikus, nyílt jellege miatt talán túlzás nélkül állítható, hogy a művek egyfajta tükörképet mutatnak a kortárs keresztény festészet tárházáról.

A határidőre beérkezett, majd pár héttel később a (részben szakmai, részben patrióta tagból álló) hattagú zsűri által elbírált pályaműveket nyilvános tárlat keretében kívántuk hozzáférhetővé tenni az érdeklődő és műkedvelő nagyközönség számára. Az október 5-i tárlatmegnyitót a Magyar Katolikus Kultúra Napjainak szombathelyi programjába illesztettük. A műveket feszített munkában önerőből rendeztük a kiállítás alá. A szaléziak színháztermében a megnyitó alkalmával a pályázatkiíró, P. Csány Péter szalézi plébános mellett segítői és szakmai tanácsadói, Torjay Valter művészettörténész és Tóth Csaba festőművész köszöntötte a 70-80 (köztük örvendetes módon számos középiskolás fiatal) megjelentet, majd mondott ünnepi bevezetőt és köszöntőt.


Péter atya elmondta, hogy a pályázat lebonyolítása kapcsán és a művek szemlélése útján jutott el arra a teológiai következtetésre, miszerint a művészet feladata a szépnek és jónak felismert teremtés ihletett láttatása és a közvetítés, amely által a teremtmény hálás viszontválaszt adhat a Teremtőnek, miközben ebbe a folyamatba mind több embert, szemlélőt magával ragad. A művészetnek tehát szívből kell jönnie, különben talajvesztett. Immár joggal és megalapozottan remélhetjük, hogy pont ilyen lélekemelő, hiteles festmények kerülnek majd templomunk mellékoltárai fölé.


Torjay Valter művészettörténész a keresztény festészet kezdeteibe, történetébe és funkciójába vezette be a hallgatóságot, amely szinte valamennyi korszakot végigkísér. Az újkori festészetben azonban már sokan elvilágiasodásról és a "szakrális művészet válságáról" beszélnek. Ennek ékes ellenpéldája hazánkban a XX. század 20-as, 30-as éveiben életre kelt ún. Római iskola (novecento), amely hagyományos alapokon több ismert és világszínvonalon alkotó festőt nevelt ki, míg ezt a gyümölcsöző fejlődést a kommunizmus erőszakosan le nem töri. Az ebben a vészterhes időszakban búvópatakként itt-ott alkotó, de vegetálásra kényszerülő templomfestők művei mellett épp a puritánságra törekvő szaléziak helyi templomában Radnóti-Kovács Árpád festménye jelent átmenetet a szaléziak által legújabban kiírt kortárs művészeti pályázathoz. A szakember szerint az itt kiállított művek között az óriási feladat teljesítésére több nemzetközi színvonalú alkotás is született.


Tóth Csaba festőművész szintén hatalmas és nehéz feladatot emlegetett, ám ennek ellenére sikeres és eredményes pályázatról számolt be. Az ókeresztény jellegű szombathelyi szalézi "bazilika" itáliai-római stílusú és hagyományt hordozó művet igényel. A két győztes, az ózdi származású Hegedűs Anett Lilla és a kőszegi Mészáros György műveiről elmondható, hogy míg előző az itáliai manierizmus későreneszánsz világát, utóbbi az ezt követő barokk időszakot idézi, de mindkettő egyaránt követi a keresztény tradicionalista irányzatot. A művész a híres keresztény templomfestő, Steffek Albin alkotói ars poeticáját ecsetelve a pályázat kapcsán a hosszú szünet után újjáéledő, egyfajta képírást képviselő keresztény festészet "kegyelmi pillanatáról" beszélt, ami a jelen művek alkotóit is kötelezi.

A megnyitás előtti utolsó felvonásként P. Csány Péter röviden ismertette a pályázat kiírásának történetét, országos elterjesztését és kívánalmait, majd bemutatta a beérkező pályaműveket, kiemelten az egyhangúlag megszavazott győztes és helyezett terveket. A tárlaton több pályázó művész is jelen volt, akiket vendégeink nagy tapssal köszöntöttek. A sajtó több munkatárssal képviseltette magát a kiemelkedő eseményen. A tárlatot a következő napokban összesen 300-350, elsősorban szombathelyi látogató tekintette meg. Templomi híveink a szentmisék után kaptak külön vezetést.
A festményeknek a magyar szaléziak számára centenáriumot jelentő évben, 2013-ra kell elkészülniük.

 

További adalékok:

A Szombathelyi TV adásaiból: híradás a festménypályázat kihirdetése után (márc. 18-án), tudósítás a megnyitóról (okt. 5-én)

Cikk a Vas Népe (városi napilap) október 6-i számában:

 

 

 

 

 

 

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =