kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 01. 22. 18:51
Látogatók:
Ma: 81
E hónapban: 2756
Összesen: 614071
Oldal-megtekintések:
Ma: 283
E hónapban: 6180
Összesen: 1069250
Utolsó látogatás:
2020. 01. 22. 18:45
Gyakran feltett kérdések

1. Miféle név az a Kvirin?

Valóban jó kérdés. Korabeli latin hangzású név, de mai magyar kiejtésének megfelelően (azaz fonetikusan) leírva. A nyelv igyekszik minden korban aktualizálni, elfogadtatni magát, így van ez Szent Kvirin püspök és vértanúval kapcsolatosan is: különböző korban más és más formában írták le, használták nevét. Az ősi név, Quirinus a római korban az első isteni triász tagját (Mars és Jupiter mellett) jelöli, más értelmezés szerint a lándzsaforgató Mars isten jelzője. Számunkra a sisciai (mai neve horvátul: Sisak, magyarul Sziszek) püspök neve, aki elitélésének helyén, Savariában (a mai Szombathelyen) szenvedett vértanú-halált. A római nevet szalézi őseink és koruk magyarosította, és kedvesen magyarosított szóval Szent Kerényként emlegették. A mai korfelfogás szerint a nevet illőbb visszahelyezni az autentikus, eredeti környezetébe, viszont annyit megtehetünk, hogy ezt magyarosítva adjuk vissza, pláne, ha az illető szentnek magyar bekötődése is van. Így válik "Martiris Sanctus Quirinus"-ból korunkban magyarul "Szent Kvirin vértanú". (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a város lakosságának jelenleg csak kis százaléka hívja/ismeri plébániánkat "Szent Kvirin"-nek. A többség egyszerűen csak "Szalézi templom"-ként tart számon bennünket.)

 

2. Mi az, hogy szalézi?

Először is: mi nem? Semmiképpen sem jelez olyan embert, aki Szilézia (Lengyelország) vidékéről származó. És nem is valami, amit árusításra alkalmazunk - "for sale" (angolul: eladó), mint pl. sales-manager. Továbbá nincs olyan ige a magyarban, hogy "szalézni" (én szalézom, te szalézod, ő szalézi...), és bizony hiába is keresnénk magyar települést ezzel a névvel, hogy Szaléz, netán Kisszaléz, Nagyszaléz.

A "Szalézi" név utal az egyház egy igen nagyhatású szentjére, Szalézi Szent Ferenc (Francois de Sales) genfi püspökre, aki korának (XVI-XVII. század) nemcsak lánglelkű szónoka volt, de hiteles életvezetése, szelídsége, gyakorlatias és szeretetreméltó életbölcsessége által vált ismertté és népszerűvé a lakosság körében. Bosco Szent János, alapító atyánk évszázadokkal később róla nevezte el új, világi apostoli tevékenységet folytató rendjét. Így hivatalos nevünk ma Szalézi Szent Ferenc Társaság, röviden szaléziak. Tehát "ő szalézi", "mi szaléziak"! (És nem "szaléziek".) Tehát, ha itt-ott feltűnik a szalézi (ilyen formában, tehát "Szent Ferenc" nélkül), akkor az egyben Don Boscót is magában foglalja, hiszen mi Don Bosco "szaléziai" vagyunk.

 

Előkészületben:

3. Mi az, hogy szerzetes?

4. Mit jelent a szaléziaknál állandóan hangoztatott "oratórium"? Van köze a zene világához?

5. Miért nincsenek lányministránsok a Szaléziban?