kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 11. 12. 08:59
Látogatók:
Ma: 41
E hónapban: 954
Összesen: 605884
Oldal-megtekintések:
Ma: 41
E hónapban: 1364
Összesen: 1053299
Utolsó látogatás:
2019. 11. 12. 08:59
A szaléziak szombathelyi megtelepedésének nyolcvanadik évfordulója

2009. október 20. kedd 12:41

Valódi örömünnep volt október 17-én a szombathelyi szaléziaknál: megtelepedésük nyolcvanadik évfordulójáról emlékeztek meg. Az ünnep szentmisével kezdődött a Szent Kvirin (Szalézi) templomban, Szombathely második legnagyobb templomában. Veres András megyéspüspök vezetésével P. Van Hecke Albert szalézi tartományfőnök, P. Havasi József korábbi tartományfőnök, számos szalézi szerzetes és egyházmegyés pap jelenlétében adtak hálát a Jóistennek az eltelt évekért.

A püspök atya örömét fejezte ki, hogy együtt ünnepelhet a szaléziakkal, méltatta értékes szolgálatukat, és kérte őket, hogy továbbra is legyenek az ifjúság pártfogói a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János szándéka szerint, különösen azoké, akiket szétszórt az élet és eltávolodtak Istentől. Megköszönte a rendnek és a tartományfőnöknek, hogy a szaléziak nem hagyják el Szombathelyet, hanem továbbra is szerepel terveikben.

A szentmise után a püspök megáldotta az első szombathelyi szalézi, Ádám László atya tiszteletére állított emléktáblát, aki 1929-ben kezdte működését itt. Az összesereglett tömeg előtt Hende Csaba országgyűlési képviselő méltatta Ádám László érdemeit. – Ádám atya példája azt üzeni nekünk, hogy nagyot alkotni mindig lehet, van kiút a válságból, de hit, önfeláldozás, kitartás és rengeteg munka kell hozzá - mondta Hende Csaba.

2009.10.17. - A szaléziak megtelepedésének nyolcvanadik évfordulója (Szombathely)Az emléktáblát P. Havasi József korábbi tartományfőnök leplezte le. Havasi atya személyesen ismerte Ádám Lászlót, saját elmondása szerint sokat köszönhet neki. Ádám atyát 1952-ben bebörtönözték, megkínozták, a testét igen, de a hitét nem tudták megtörni. Csontsoványan szabadult a börtönből 1956-ban, de nem kesergett és nem szomorkodott, hanem fáradhatatlanul dolgozott: értékes rendi anyagokat fordított olaszból magyarra, megalapozva ezzel a szaléziak munkáját az újrakezdéskor  – mondta Havasi József. – Olyan szalézi szerzetes volt, akinek a keze alatt égett a munka: írt, kilincselt, épített kapcsolatokat, közösséget és templomot. Nem rettent meg semmiféle diktatúrától, nem törte le korának kínzó gazdasági válsága – hisz éppen az alatt kalapozta össze a templomra valót, később pedig nem adta be a derekát sem a náciknak, sem a kommunistáknak, akik megkínozták, és hamis vádakkal börtönbe vetették – mondta róla P. Andrásfalvy János.

2009.10.17. - A szaléziak megtelepedésének nyolcvanadik évfordulója (Szombathely)Az emléktábla után Veres András püspök atya a szalézi tartományfőnök és az ünneplő tömeg jelenlétében megáldotta a közösség új kápolnáját, majd a felújított rendházat megszemlélve a színházterembe vonult, ahol kezdetét vette az ünnepi műsor. Itt a vendégeket Andrásfalvy János szalézi atya, a közösség igazgatója köszöntötte. Elismerő szavakba foglalta háláját azért a munkáért, amivel a sok jó szándékú, tettre kész idős és fiatal a rendház felújításában, a költözködésben, a takarításban és nem utolsósorban az ünnep előkészítésében segédkezett. – Don Bosco tevékeny kereszténységet akart a lelkek üdvéért – mondta Andrásfalvy atya – meggyőződésem, hogy ez az odaadó munka Isten dicséretét fejezte ki.

Az ünnepi műsorban elsőnek fellépő énekkar Stiber kántor úr vezetésével a szombathelyi szalézi hőskor egyik kiváló alakját, Schmidt Mihály szalézi atyát idézte fel. Brunászki Bence humoros előadása után következett a műsor fénypontja: a szaléziak szombathelyi megtelepedésének történetét egy hiteles források alapján íródott színdarabban mesélték el a fiatalok. 2009.10.17. - A szaléziak megtelepedésének nyolcvanadik évfordulója (Szombathely)Megtudtuk, hogy kis híján Szombathely lett a szaléziak magyarországi letelepedésének első színhelye, de sajnos az akkori rendfőnök a XX. század hajnalán még nem tudott szaléziakat küldeni Magyarországra. A darabban felidézték sedeni Ambrózy Teréz bárónő alakját is, aki nagylelkű adományaival lehetővé tette a szaléziak megtelepedését Szombathelyen. A sok szereplőt felvonultató darabban a templomépítő Ádám László alakját a Szent Kvirin templom jelenlegi plébánosa, Csány Péter szalézi atya kiválóan, jó humorral fűszerezve formálta meg, bizonyítva ezzel a szaléziak néha valóban rendkívüli sokoldalúságát.

Az ünneplés két vidám olasz közösségi tánccal zárult, majd a szeretettel felkínált agapé mellett folytatott szívélyes beszélgetés közben a vendégek megtekinthették a szombathelyi szaléziak letelepedésének és működésének történetéről szóló kiállítást a felújított rendház folyosóin.

Lengyel Erzsébet (martinus.hu)

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =