kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 11. 12. 08:52
Látogatók:
Ma: 33
E hónapban: 946
Összesen: 605876
Oldal-megtekintések:
Ma: 33
E hónapban: 1356
Összesen: 1053291
Utolsó látogatás:
2019. 11. 12. 08:52
Megáldott óra, megszentelt idő, karácsonyi áldásos ünnepek

2011. január 8. szombat 17:52

Tavaly december 26-a egy igazán kiemelt ünnepnappá lett. A karácsonyi Isten-áldás az egész teremtésnek jár, kijut ennek-annak, jelezve: a Teremtő nem téved, nem hibázik, az ő alkotása - szándéka szerint - önmagában szép és jó (bár mindenki ilyen bensőből vezérelt látással próbálná nézni vagy akarná látni a világot.)
Nos, Szent Család vasárnapján csak úgy "szórtuk" az áldást, két, "jól tömött és túlcsorduló" mértékkel és marokkal - természetesen a szent karácsonyi öröm jegyében, tudatosan és méltósággal közvetítettük és (bízom benne) fogadtuk.
Szép helyi hagyomány szerint először jubiláns házaspárok kerültek sorra a prédikációt követően: két 50 ill. egy-egy 40, 35 és 20 éves évforduló - a hűség jegyében. Az ünnepélyes szentmise végén a családok kaptak volna egyedileg áldást, de a szent és a mai napon igazán aktuális, szent cselekmény kivitelezéséről máshogy kellett gondoskodni: az áldást végül ott kapták, ahol épp tartózkodtak a nagy és jólesően tele lévő templomban. Volt ugyanis ez alkalommal még egy fontos programpont: a toronyóra megáldása, éspedig a helyi, nagyrészt név nélküli hívek mellett nagylelkű közadakozók, a szentmisén is résztvevő szombathelyi képviselők (Ágh Péter, Harangozó Bertalan, Marton Zsolt és Prugberger Emil) jelenlétében.
A toronyóra valamikor azért jött létre, mert időt kívánt mutatni az időkeretek között élő ember számára egy megszentelt hely és tér közvetlen közelében. Így az idő múlása rendezett életre, hovatovább egyben szent cselekményekre is buzdít. Az utóbbi közel 40 év alatt azonban már nem működött. Ezzel a nappal örömmel és büszkén elmondhatjuk, hogy egy új toronyóra létrehozásának konkrét terve alig egy év alatt teljesedett be. A toronyóra megáldására a megszokottal ellentétben sok hívő maradt a csípősen és vadul fujdogáló szélben. A plébános és az egyháztanács elnökének köszöntője után a kórus kántorunk külön erre az alkalomra írt toronyóra-dalával kedveskedett. Ha a szenteltvíz az új óra számlapját ténylegesen nem is érinthette, az áldás nemcsak érvényes volt, de jóleső melegséggel ellensúlyozta az időjárás viszontagságait. És nem szabad elfelejtenünk, hogy magát az időt, annak jól kitöltött és értelmesen kitöltött múlását áldottuk meg, amely a toronyóra hallható és látható működése által talán az első Karácsony eredeti üzenetét és hatását terjeszti majd eztán még szélesebb körben: megszülettem, és megszületek újra és újra, mert én a Veletek-Isten vagyok. Használd fel jól, értelmesen és szentül az időt!

 

A képeket a galériában v. ide kattintva is el lehet érni.

 

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =