kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 02. 27. 05:59
Látogatók:
Ma: 38
E hónapban: 3599
Összesen: 619403
Oldal-megtekintések:
Ma: 38
E hónapban: 4623
Összesen: 1075851
Utolsó látogatás:
2020. 02. 27. 05:56
A szalézi város: újabb szalézi középiskola és egy plébánia Kazincbarcikán

2011. augusztus 16. kedd 22:02

Kazincbarcikán terjeszkedik a tartomány. Bizonyára a városi és az egyházi vezetés elismerését is jelenti egyben, hogy a viszonylag fiatal, hajdan szocialista nehézipari fellegvárnak számító munkásvárosban lelkipásztori missziónk tovább bővülhet.

A városban 1988-ban kezdte meg működését annak a többé-kevésbé don boscói példán induló szakiskolának az akkor még kezdetleges elődje, amely aztán 1994-től szalézi fenntatás alá került. Ez akkor még nem jelentett állandó szalézi jelenlétet is egyben. Rövidesen Lančarič József szalézi atya ingázik Borsodnádasd és Kazincbarcika között, majd rövid időn keresztül P. Ábrahám Béla vállalja (Újpestről) a fenntartó egyáltalán nem könnyű alkalmankénti képviseletét a kisváros szalézi iskolájában. 1999-től az akkori tartományfőnök, Havasi József atya két frissen szentelt szalézi diakónust, Mészáros Györgyöt és Csány Pétert bízza meg az iskolában való szalézi jelenlét erősítésével. Hét csodaszép és tartalmas éven keresztül folytatott Budapest-Barcika ingajáratunk után 2006-ban végre megtörtént az helyben maradó és élő szalézi szerzetesközösség megalapítása a városban három (különböző nemzetiségű) rendtárs közreműködésével.

A helyi önkormányzat még az idei év elején kereste meg a tartomány vezetését ezzel: a város számára előnyös lenne, ha a szaléziak átvennék a helyi gimnázium, az eddig Ságvári Endre Gimnázium néven futó intézmény fenntartását. Miután a tartományi tanács - oktatásügyi és gazdasági szakértőink véleménye alapján - pozitív döntést hozott, szeptembertől már Szalézi Szent Ferenc névvel szalézi gimnáziumként indul az oktatás az intézményben. A szalézi nevelési vonal és lelkiség bevezetésével és megerősítésével a tartományfőnök P. Andrásfalvy János rendtársunkat bízta meg.

Ezzel párhuzamosan Dr. Ternyák Csaba egri érsek 2011. augusztusától a helyi plébániát az új építésű, impozáns Szent Család plébániatemplommal együtt a szaléziak ellátásra bízta. A plébánia vezetését - öt további fíliatemplommal egyetemben - P. Vitális Gábor rendtársunk látja el. Az új plébános beiktatásáról rövid fényképes híradást tartományunk honlapján olvashatunk.

Így barcikai jelenlétünk megerősödött. A négy rendtárs mellett egy sokak által jól ismert fiatal óbudai animátorunk, Jani Áron immár szalézi szerzetesjelöltként egészíti ki a helyi szalézi missziót.

Bosco Szent János Atyánk születésnapján kiemelten kívánjuk: Isten áldása legyen a bátor keresztény borsodi misszión!

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =