kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 11. 13. 05:09
Látogatók:
Ma: 9
E hónapban: 1042
Összesen: 605972
Oldal-megtekintések:
Ma: 18
E hónapban: 1481
Összesen: 1053416
Utolsó látogatás:
2019. 11. 13. 05:08
Visszhangok a helyi és egyben országos ünnepen

2012. február 12. vasárnap 17:21

A Katolikus Rádió közelmúltban sugárzott helyszíni beszámolójában a jelenlévő előljárók szólaltak meg, nem utolsó sorban a közelgő, jövő évi száz éves letelepedés évfordulója alkalmából is. A tartalmas műsorban szereplő szaléziak szavaiból és lelkes nyilatkozataiból szemezgetünk.

 

P. Rudi Osanger, jelenlegi osztrák tartományfőnök régi jó ismerős. Ifjúsági lelkipásztori elköteleződése mellett kb. 15 éve keresztény és ifjúsági könnyűzenei dalok termékeny szerzője és gitáros előadójaként is ismerik Ausztriában. Nyelvi akadályai ellenére érzékeny lélekkel mélyült bele ünnepünk hangulatába, de bevallása szerint a színdarab vette le igazán a lábáról. Meghívott bennünket, hogy egy ausztriai vendégelőadásban számoljunk be ifjúsági tevékenységünk tapasztalatairól, mozgatórugóiról. Nyilatkozatában többek között a következőt mondta a rádióműsorban:

"Látom, hogy a magyar tartomány jelentős és nagyon szép munkát végez a fiatalok körében. Pl. a most bemutatott színdarabban is látszott, hogy a fiatalok teljesen Don Bosco szellemiségét követik. Lelkesen, örömmel... egyszerűen látszik rajtuk a hitük. Ez nagyon lelkesítő, ennek én nagyon örülök. (...) Ha kevés is a szalézi Magyarországon, de akik vannak, azok nagyon erősen közvetítik Don Boscót. A magyar fiataloknak szükségük van a szaléziakra, mert ma nagyon kevesen vannak, akik igazi példaképül tudnak szolgálni a hit mindennapos megélésében. Don Bosco útja pedig az egyik legalkalmasabb út a hitre találásban."

 

P. Havasi József, aki 1991 és 2009 között volt magyar tartományfőnök, a maga eredeti, egyszerű, közérthető stílusában foglalta össze a szalézi módszert, és aktualizálta a hazai környezetbe. Amint mondta: "Hála Istennek a magyar szaléziak mindent megvalósítottak, ami szalézi jellegzetesség: vannak iskoláink, vannak kollégiumaink (köztük főiskolai is), és legfőképpen oratóriumaink a szabadidős tevékenységekre." Szavait mindenképpen ajánljuk személyes meghallgatásra!

 

Az ünnepség meghívott szónoka, Stanislav Hocevar belgrádi érsek maga is szalézi szerzetes. A 90-es évek elejéről még novíciusként jól emlékszünk rá a szlovén tartomány - akkoriban Szombathelyen is megfordult - előljárójaként: humoros, közvetlen, sugárzó, sok nyelven és tartalmasan beszélő papként ismerhettük meg. Prédikációját szemléletesen és lényegre törően egészítik ki a műsorban sugárzott gondolatai, amelyet a magyar szaléziak lelkére kötött:

"Don Bosco karizmája pasztorális karizma - miközben képes volt közel kerülni az emberekhez, az evangéliumot akarta közel hozni hozzájuk.

Három dolog fontos ma Magyarországon: 1. Megőrizni és előmozdítani Don Bosco egészséges lelkiségét, ami nagyértékű pasztorációs tevékenységet képes csodálatos módon összefogni. Don Bosco így mondta: úgy imádkozni, mintha minden Istentől függne, de úgy dolgozni, mintha minden a mi munkánktól függne. Tehát: jól megtervezni és megőrizni a pasztorális teendőket; 2. fontos dolgozni az új hívatások területén; 3. a szaléziak jó inkulturációja a magyar történelembe, hogy bekapcsolódjanak és új módon járuljanak hozzá az egész magyar kultúra fejlődéséhez."

 

A teljes műsor a magyar szaléziak honlapján érhető el.

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =