kép kép kép kép

Tábor-jelentkezés

máj. 26-án 10.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 01. 23. 08:57
Látogatók:
Ma: 143
E hónapban: 3648
Összesen: 433325
Oldal-megtekintések:
Ma: 153
E hónapban: 9909
Összesen: 819374
Utolsó látogatás:
2019. 01. 23. 08:57
Kedvcsináló a centenáriumi kiállításhoz

2013. szeptember 11. szerda 22:40

Cikk a Szombathelyi Egyházmegye havilapja, a MARTINUS szeptemberi számából.

Szerző: Pezenhófer H. Brigitta

 

„A jókedv rendje – Szaléziak” címmel nyílt kiállítás a Székesegyházzal szemben található Eölbey-házban. A tárlat a centenáriumát ünneplő magyarországi szalézi szerzetesrend tartományi archívumából és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, valamint a nyilasok illetve a kommunisták által egyaránt meghurcolt, ma már boldoggá avatásra váró Mindszenty József hercegprímás emlékét gondozó Alapítvány anyagából épült fel. 


A tárlat megnyitóján Veres András megyéspüspök hangsúlyozta a szaléziak múltbeli tevékenységét és reményét fejezte ki, hogy a jövőben a Szombathelyi Egyházmegye oktatási intézményeiben is szerepük lesz a diákok tanításában.

P. Csány Péter SDB plébános a Martinusnak elmondta: Az igényesen összeállított kiállítás több érdekes részletbe enged betekintést a tartomány történetéből, amely a két világháború között hatalmas fejlődésnek indult. A tárlaton egyszerre jelenik meg a „magyar szalézi hőskor”, a munkásifjúság felkarolásának időszaka és a feloszlatás utáni vértanúk egyházának erős hite valamint tanúsága. A kiállítás külön részben emlékezik meg a kommunisták által 1953. június 8-án kivégzett szalézi szerzetesről, Sándor Istvánról, bemutatva a diktatúra egyházüldözésének szomorú időszakát.

 

P. Csány Péter kiemelte: „Jó volt látni, hogy a nyári időszak ellenére sokan eljöttek a megnyitóra, mintegy hetvenen nézték végig elsőként a tárlatot. A kiállítás felépítése rendkívül logikus és ötletes: ráhangolódásként a látogató először megismeri Don Boscot illetve a szalézi közösséget. 1913. november 6-án egy csapatnyi, az észak-olasz Cavaglia városkában felkészített magyar szalézi szerzetes érkezett Péliföldszentkeresztre, hogy az esztergomi érsek, Csernoch János által felkínált, megtépázott állapotú remetekolostort lakhatóvá, otthonukká, és ezzel a magyar szalézi bölcsővé fejlesszék. Ezzel a szerénynek tűnő eseménnyel kezdődik a szaléziak magyarországi megtelepedése, amely kisvártatva sebesen tovaharapózó futótűzként terjed szét az országban.” 1950-ig kb. kétszáznyolcvan tagja volt a közösségnek.

A kiállítást tovább tekintve a belső teremben liturgikus ruhák láthatóak, ezen kívül a tartományi bölcső ősisége is megjelenik. Szűz Mária hét fájdalmának titkairól is elmélkedhetnek a hívek. P. Csány Péter lapunknak elmondta: a szenvedés jelenléte is ugyanolyan súlyozottan fontos a kereszténységben, akárcsak az öröm, hiszen a szenvedésen felülemelkedve juthatunk el az igazi életörömre, lelki békességre. „Megrázó momentum, amikor a tárlat az utolsó földi óránkra figyelmeztet. Erre az órára van kihegyezve minden, hogyan tudunk belenézni az Ítélőbírónak a szemébe. Ezért is ismételgetjük az Üdvözlégy, Mária imában, hogy a Szent Szűz ebben a fontos órában imádkozzon érettünk, épp ott ne hagyjon minket magunkra.”

 

A tárlat megemlékezik a 60 éve, 1953. június 8-án koholt vádak alapján letartóztatott és kivégzett Sándor István szalézi szerzetesről, akit október 19-én avatnak boldoggá Budapesten. 1950 tavaszán betiltották a rendek működését, de Sándor István továbbra is találkozott a fiatalokkal, kirándulásokat, összejöveteleket szervezett és hittant tanított. A börtönben kenyérbélből készített rózsafüzért is láthatnak a hívek a kiállításon. P. Csány Péter plébános úgy tájékoztatott: a boldoggá avatási eljárás 2006-ban indult el. 2013. március 27-én ismerte el Ferenc pápa Sándor István vértanúságát, májusban pedig meghatározta a boldoggá avatási időpontot is: 2013. október 19-én ünnepeljük Budapesten a szertartást, amelyet Angelo Amato, szalézi érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa és Dr. Erdő Péter esztergomi érsek, prímás, bíboros vezet majd. A tervek szerint a szertartáson jelen lesz Don Pascual Chavez szalézi rendfőnök is.

 

A Jókedv rendje – Szaléziak címmel nyílt kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 30-áig az Eölbey-házban munkanapokon 9 és 16 óra között ill. előre megbeszélt időkben.

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =