kép kép kép kép

Tábor-jelentkezés

máj. 26-án 10.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 01. 23. 08:46
Látogatók:
Ma: 30
E hónapban: 3535
Összesen: 433212
Oldal-megtekintések:
Ma: 40
E hónapban: 9796
Összesen: 819261
Utolsó látogatás:
2019. 01. 23. 08:46
Felhívás egykori szombathelyi szalézi emlékekkel kapcsolatosan

2013. szeptember 25. szerda 23:58

Mi, magyar szalézi szerzetesek idén ünnepeljük centenáriumukat, azaz 100 éves hazai jelenlétünket. Szombathelyre 1929-ben érkeztünk, Ambrózy Teréz bárónő ill. városi és egyházi vezetők, jótevőink jóvoltából. Az 1950. jún. 28-i feloszlatásig elődeink, köztük Ádám László, Koller József, Schmidt Mihály, Harangozó János stb. virágzó, eleven lelkipásztori-, sport- és kulturális tevékenységet fejtettek ki a város déli részén élő szegényebb fiatalok és családok között. A rend betiltása és feloszlatása után sok szalézi atya került ki a szombathelyi és más egyházmegyék különböző plébániáira, köztük pl. Szalay Géza, Farkas Lajos. Az újabb generációsok közt ismerjük Lukács Lajos, Bősze József, Tóth Jenő és az új időben nálunk szolgáló Fias István, Juhász Ferenc, Pósfai László, Szilvágyi János atyákat.

Aki tud a fent említett, vagy említésre nem kerülő újkori szaléziakról bármilyen történetet, életepizódot, töredéket, netán tárgyi emléket, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk személyesen, vagy elérhetőségeinken.

Köszönettel-

P. Csány Péter, szalézi igazgató

30/4734203

plebanos@szentkvirin.hu

1 hozzászólás.

  • Dr Simon Éva 2013. okt. 20. 16:29

    Tisztelt Igazgató Úr! 1958-ban költöztünk Vasszécsénybe,édesapám volt az állomásfőnök.Dr Tóth Jenőt "tanár úr"-ként ismertük.Szombathelyről vonattal jöttem haza az iskolából,két férfi megszólított a vonaton,hogy ismerem - e Dr Tóth Jenőt.Azt feleltem,hogy a faluban csak két doktor van,az egyik az emberorvos,a másik az állatorvos.Otthon elmeséltem az esetet a szüleimnek.Ők mindjárt tudták,hogy nyomozók voltak a férfiak.Édesapám a kertek alatt futott Bíróékhoz,hogy figyelmeztesse a tanár urat.Évekkel ezelőtt Zalaegerszegen a zárda kápolnában misézett.Nővérem ott volt a szentmisén,beszélt vele.Édesapámra emlékezett,hogy ő volt az állomásfőnök,egyik gyerek pedig orvos lett.Ez vagyok én.Amikor nyilvánosan nem misézhetett,a mi családunk résztvehetett az ő miséin.Nagyon sok könyvet kaptunk tőle olvasásra,mert nagy könyvtára volt. Szeretettel üdvözlöm:Dr Simon Éva

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =