kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 11. 12. 09:57
Látogatók:
Ma: 68
E hónapban: 981
Összesen: 605911
Oldal-megtekintések:
Ma: 68
E hónapban: 1391
Összesen: 1053326
Utolsó látogatás:
2019. 11. 12. 09:56
Elhunyt újrainduló intézményünk egykori háziasszonya, Kardos Anni néni

2014. augusztus 17. vasárnap 14:57

A Vashosszúfaluból származó, hosszú ideje odaadó egyházi szolgálatot végző Anni néni az elmúlt kedden, augusztus 12-én szentségekkel ellátva lépte át az öröklét küszöbét.

Szülőfalujának hajdani szalézi plébánosát, Bősze József atyát több mint 20 éven keresztül segítette a Vas megyei kisfalu plébániájának házvezetésében és fenntartásában. Vashosszúfalu a szalézi szerzetesek feloszlatásának idején talán épp a testvéries vendégfogadás és Anni néni minden igényt kielégítő ellátása miatt számított forgalmas és igen kedvelt dunántúli szalézi találkozási pontnak, egészen 1988-ig. A végül csupán csak egy évig tartó letenyei kitérő után 1989-ben helyi intézményünk visszaadásakor Szombathelyre is követte plébánosát.

Anni néni az erősen leromlott állapotú szombathelyi rend-, kultúrház és plébánia fokozatos visszaszolgáltatásának és helyi megtelepedésünk megalapozásának nyűgös munkájában megbízható, hűséges és határozott segítőtársnak bizonyult. 1991-ben, mint első helybeli novíciusok mi is és számos minket követő újoncgeneráció megtapasztalhatta az elsőre markáns  és vehemens személyisége mögött meghúzódó kedves szívét, a konyhai ellátás csínját-bínját ismerő képességeit. Sok-sok rendtársunk, alkalmanként pedig nagyobb ünnepek nagyszámú résztvevőjének ellátását szervezte és végezte nagy odaadással, maradandó élményt jelentő módon. (Talán a legkiemelkedőbb és "legemlegetettebb" ezek sorában az 1991-es szombathelyi pápalátogatás váratlanul többszáz fősre duzzadó vendégének jóltartása újjáéledő intézményünkben.) Hasonló volumenű munkát végzett Újperinten is, ahol idősebb korára Bősze atya - Sorokmajor ellátásával egyetemben - templomépítő plébánosként ma is emlegetett gyümölcsöző lelkipásztori munkát végzett egészen 2007-ig. Nyugállományában és betegségében Anni néni szeretettel gondozta, ápolta a "Plebános Urat" és gondoskodott róla, egészen tavaly július 20-án bekövetkezett haláláig. Közösségünkkel többször vidám, feledhetetlenül szép és kedves órákat töltöttünk el társaságukban.

Az utóbbi évben Anni néni érezhetően egyre inkább befelé fordult, fokozatosan szakadt el evilág kötelékeitől, és ezzel arányosan nézett szembe közelinek érzett elmenetelével. Rokonai sűrűn látogatták, odaadó helyi jóakarói napi rendszerességgel keresték fel őt, segítették gondozásban, háztartásban. Mi is törekedtünk rendszeres látogatására, mindahányszor kedves családiassággal, de már arcára kiütköző fájdalommal fogadott minket.

Anni nénit 75-ik évében érte a halál. Emlékét szeretettel őrizzük, imáinkban, szentmiséinkben jótevőink között emékezünk meg róla. Szolgálatáért érdemeljen az irgalmas Istennél jutalmat, az Úr fogadja őt örökébe!

Anni néni közösségünkkel 2012-ben, Bősze atya 88. születésnapján