kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 01. 20. 09:17
Látogatók:
Ma: 18
E hónapban: 2433
Összesen: 613748
Oldal-megtekintések:
Ma: 23
E hónapban: 5623
Összesen: 1068693
Utolsó látogatás:
2020. 01. 20. 09:17
Szent Kvirin által Sziszekről Szombathelyre... horvát testvéri látogatás templomunkban

2014. november 25. kedd 23:10

November 15-én, szombaton, Nagy Szent Albert napján csaknem száz zarándok jelentkezett be a horvátországi Sisak (Sziszek) városbéli testvér-plébániánkról, hogy egynapos látogatást tegyen az általuk is plébániai patrónusként, védőszentként tisztelt Szent Kvirin vértanúságának helyén, Szombathelyen. A zarándoklatot Zdravko Novak plébános atya vezette, aki bennünket is nagyvonalúan és kedvesen lát vendégül, valahányszor a szent püspök egykori pannóniai egyházvezetői székhelyén látogatást teszünk.

 

Bár 10 órára vártuk őket, és időben el is indultak, az előre nem tervezett forgalmi akadályok miatt csak fél 11-kor gördült be a két zarándokbusz. A plébános és az egyháztanács világi vezetője mellett egyházközségünk és önkénteseink serény tagjai, egy tolmács és a városi tévé forgatóstábja fogadta a vendégeket. Házigazda plébánosként családias hangot megütő köszöntőben igyekeztem összefoglalni a két közösség személyesen is nagyra tartott testvéri kapcsolattartásának fonalát, és ezzel is otthonossá tenni ittlétüket, érkezésüket. A zarándoklat irányában megnyilvánuló érdeklődésre jellemző, hogy a háborús veteránok sorából még az utolsó héten is tucatnyian kéredzkedtek fel a résztvevői listára. A lelkes, idegenben is egyszerűnek és természetesnek ható csoport hamarosan szentmisét ünnepelt, amelyen a magyar fogadóbizottság is - nyelvet ugyan nem értve, de - egyszerűen "ottfelejtkezett", megtapasztalva, hogy a lelkes és szívből jövő imádság és az eucharisztikus egység olykor nehezebbnek hitt akadályt is áthidalhat.

 

Mise után a templomtörténet és a helyi sajátosságok ismertetése után gondosan előkészített szeretetlakomára (ún. agapé) került sor. A kis erősítésre érezhetően megnyilvánuló igény, a metakommunikációs értekezés és a közös nyelvet helyettesítő mosoly mellett itt-ott tolmácsolt párbeszédre is futotta. Így értesülhettünk pl. arról, hogy a legtöbben Szent Kvirin iránti tiszteletből sokadszorra teszik meg a Sziszek-Szombathely távot, sőt, van, aki hasonló buzgóságtól vezérelve rendszeres gyalogos zarándoklatra is vállalkozik. Novak plébános úr saját körtepálinkát és Szent Kvirin-nyomtatványokat hozott ajándékba, de persze az ajándékot ő sem "úszhatta meg": teli szatyornyi "hazaival" gyarapodott.

A megvendégelést és kis székesegyházi kitérőt követően friss magyaros marhapörkölt galuskával várta a csoportot, majd a Szent Márton látogatóközpont megtekintése következett, onnan pedig visszaindultak hazájukba.

 

A nap jelentősen hozzájárult kapcsolatunk szorosabbá tételére, de ezen felül a két város egyre komolyabb, és rövidesen talán szerződésben is rögzített partnerségi egymásra találásához is tettünk valamit.