kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 06. 20. 19:32
Látogatók:
Ma: 156
E hónapban: 2709
Összesen: 593440
Oldal-megtekintések:
Ma: 208
E hónapban: 10708
Összesen: 1021286
Utolsó látogatás:
2019. 06. 20. 19:32
Kerény legyen a neve!

Quirinus, magyarul Kerény

 

A szentéletű és hajlíthatatlan hitű Szent Kvirin vértanú püspök nevét a XX. század elején inkább a "Szent Kerény" formában tisztelték. A Kerény ősi magyar személynév. A latin Quirinus névből valószínűleg rövidüléssel eredeztethető, amely a "quiris" szóból jön. Jelentése: lándzsás. Névnapját leginkább jún. 4-én, védőszentjének halála napján, ritkább esetben ápr. 4-én ünneplik.

Egy kis adalék Jankovics Marcell Jelkép-kalendáriumának "Akiben két pogány istent is megszenteltek" c. írásából

Quirinus, akivel már találkoztunk, Róma egyik ősi főisteneként egy régi értelmezés szerint, eredetileg a szabinok harcias pásztoristene lehetett (szabin quiris = „dárda”). Mars egyik megjelenési formájának tartották – a quiris talán Mars szent lándzsája volt (vö. a Longinusról írtakkal). Quirinus a harcias, szüntelenül tevékeny Mars békésebb természetű, gazdálkodó aspektusát személyesítette meg. Nemcsak az állatokról gondoskodott. Erre utal, hogy szerepe volt a gabonarozsdát elhárító Robig(o) istennő körüli kultuszban. (...) Mars, Pales és Quirinus – ez aligha szorul bizonyításra – ugyanannak az istenségnek voltak (nem is nagyon) különböző aspektusai.

 

Kerény, mint keresztnév?

 

Védőszentünk mély hittel és Isten iránti hűséggel vállalt mártíromságát és élettörténetét ismerve előszeretettel javasoljuk a Kerény nevet választható keresztnévként, kiemelten szombathelyi vagy környékbeli, az ősi eredethez ragaszkodó szülők számára születendő gyermekük javára. Ne feledjük: a keresztnévvel ill. a választott védőszenttel születésétől fogva a gyermekre bízunk egy tartalmas, példaszerű, motivációt adó keresztény életet, őt magát pedig e szent kiemelt oltalmába is ajánljuk!

 

Szent Kvirin vértanú püspök helyi jelentősége

 

Szent Kvirinnek őrizzük börtönőrével folytatott hitvalló beszélgetését, amelynek megtérés lett a vége. Hasonlóan értesülhetünk a megejtő scarbantiai jelenetről, ahol a fogoly püspök fogvatartóit a jó hívek felajánlott étel-ital-adományaiból lakomára hívja. Hosszú évszázadok távlatából is bámulatos részletességgel maradt fent a bíróság előtt mondott bátor védőbeszéde, az igazságtalan ítélőbírával való párbeszédének tiszta érvelése, majd békésen vállalt, Savaria kereszténység hitét mélyen megerősítő vértanúsága. Mivel Szent Kvirin püspök élettörténetének hatalmas festménye mellett a római katakombákból hazahozott ereklyéje is templomunk jelentős, szent része, az itt kereszteltek a kereszteléskor eleve abban a reményben válnak kereszténnyé, hogy a szent helyhez szoros kapcsolat fűzi majd őket, amely templom Szent Kvirin védnökségét élvezi.

 

Névnap:
június 4. (máshol április 4.)