kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 11. 13. 06:27
Látogatók:
Ma: 48
E hónapban: 1081
Összesen: 606011
Oldal-megtekintések:
Ma: 67
E hónapban: 1530
Összesen: 1053465
Utolsó látogatás:
2019. 11. 13. 06:25
Mi az ereklye?

Az ereklye (latinul reliquia) valamely fontos, kiemelkedő eseményre vagy személyre utaló tárgy, földi maradvány.

Civil, profán életünkben - átvitt értelemben - sokszor használjuk számunkra kiemelten fontos és személyes kötődést jelentő, emléket képező tárgyak, egyfajta kabalák megnevezéséül: dedikált emléktárgyak, aláírt mezek, labdák, családi emléktárgyak jutnak eszünkbe. Egy közös bennük: speciális kapcsolatot ápolunk feléjük, kiemelt szerepük van életünkben, történeteket hordoznak, gondosan őrizzük azokat. Rajongáson túl melyikünknek ne lenne valami emléktárgy szeretett őseinktől birtokában?

Az első keresztények elhunyt társaik, főként az egyház megkülönböztetett kezelésben, ún. kultuszában részesített hőseinek, a vértanúknak sírjánál jöttek össze imádságos lélekkel, és erősítették egymást hitükben, kitartásukban az üldözések idején. Nemcsak az elhunytak emlékét ápolták, de kézzelfogható közelségük miatt földi maradványaik befogadóhelyét is zarándokhelyként tisztelték. Amikor a világ minden tájában keresztény templomok épültek, elterjedt a keresztény misszió, a szent vértanúk ereklyéi hitelesítették, erősítették a helyi keresztény tanúságot, helytállást, és kapcsolták össze a keresztény misszió központjával helyben és időben egyaránt, és mint ilyen imára és a szentségre serkent, ösztönöz.

Az ereklye tehát nem idegen az olyan embertől, aki boldogságát, békéjét keresi, és ebben a kiszolgáltatottságot jelentő kalandban külső segítséget (is) remél. Természetesen nem szabad babonává vagy fétissé alacsonyodnia, mert akkor a tárgy az emberhez méltatlan, túlzott erővel uralkodhat el rajta.