kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 10. 22. 01:30
Látogatók:
Ma: 105
E hónapban: 1354
Összesen: 604148
Oldal-megtekintések:
Ma: 107
E hónapban: 2022
Összesen: 1050786
Utolsó látogatás:
2019. 10. 22. 01:29
Ünnepi szentmise Vízkeresztkor, majd családok megáldása

2012. január 8. vasárnap 10:00

A karácsonyi ünnepkörbe szépen illeszkedik egyik kiemelkedő napja, Vízkereszt ünnepe, mi pedig ebbe illesztjük a családok megáldását is.

 

Vízkeresztkor URUNK MEGJELENÉSÉ-t ünnepeljük. (Az ünnep neve: VÍZKERESZT, EPIFÁNIA) Egyike a legrégibb ünnepeinknek, keletről terjedt el az egész Egyházban.

Az EPIFÁNIA szó megjelenést, megnyilvánulást, látogatást jelent. Amikor Krisztus megszületett, akkor Isten bevonult a földi világba, a történelembe. Nem azért, hogy belemerüljön, hanem hogy magához emelje az emberiséget. Jézusban rejtőzködött ugyan az isteni mindenhatóság, de egy-egy pillanatban átfénylik emberi természetén, kinyilvánul a világ előtt. „Hármas csodával ékes napot ünneplünk" - énekli az Egyház zsolozsmája. Három ilyen kinyilvánulást hirdet és jelenít meg a liturgia:

1. A Napkeleti bölcsek a gyermekben elismerik a várva várt királyt. Ajándékaikkal kinyilvánítják az Ő fönségét. Bennük már nem csak a zsidó nép járul a Kisded elé (mint a pásztorok hódolatában), hanem a pogányok is, az egész földkerekség, ők az „első zsengéje" az Egyházba belepő népeknek. Mi magunk vagyunk a királyok, akik Krisztusnak hódolunk, a felajánlási menetben adományokat viszünk, s az áldozati lakomában Krisztus jelenlétével találkozunk. Minket a hit csillaga vezet Betlehembe.

2. Az ünnep teljes tartalmához tartozik Krisztus megkeresztelkedésének misztériuma, amikor az Atya és a Szentlélek kinyilvánította, hogy Jézus a Fölkent. Így tehát ez is megnyilvánulás (Epifánia). Erről a titokról a liturgia külön emlékezik meg.

3. E nap misztériumaihoz tartozik a kánai menyegző csodája: szintén kinyilvánulás, Epifánia, mert ez volt Jézus első csodája, isteni hatalmának első kinyilvánítása. „Nyilvánosságra hozta, megjelentette dicsőségét, és tanítványai hittek benne." Eredetileg ezt is Vízkeresztkor ünnepelték.

Hogyan üljük meg Vízkeresztet? Adjunk hálát hitünkért, s mint a bölcsek, mi is csillagunkként kövessük azt. Vigyük a jászolhoz az istenszeretet aranyát, az imádság tömjénjét, önmegtagadásaink mirháját.

- E napon az Egyház vizet szentel és megáldja lakásainkat. Vegyünk részt a vízszentelésen, tartsunk otthon szenteltvizet és használjuk jámbor módon. Kérjük meg a plébános urunkat, hogy látogasson meg minket, s áldja meg a házunkat!