kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2019. 06. 19. 15:17
Látogatók:
Ma: 82
E hónapban: 2382
Összesen: 593113
Oldal-megtekintések:
Ma: 137
E hónapban: 10275
Összesen: 1020853
Utolsó látogatás:
2019. 06. 19. 15:17
'Vizitációs hét' intézményünkben

2014. december 1. hétfő 17:32

A múlt hét során hosszú idő óta nem látott, előre egyeztetett hivatalos elöljárói látogatást kaptunk inézményünkben... sőt, rögtön kettőt is! Mivel mi, magyar szaléziak olyan önálló rendtartománnyal rendelkezünk, amelynek vezetésével római elöljáróink által kinevezett tartományfőnök van megbízva, érthető, hogy neki "saját jogon" gyakorolnia kell elöljárói hatalmát az egyes, felelősségi körébe tartozó intézmények működése fölött. Ám a tartományi intézmények (plébániák, oktatási intézmények) működésük szerint egyszerre tartozhatnak más nagyobb területi vagy működési egység alá. Így a mi plébániánk egy egyházmegye szolgálatában - sőt, annak székhelyén - fejti ki működését, tehát a Szombathelyi Egyházmegye egységébe és elöljárói jogkörébe is tartozunk. Így fordulhat elő velünk az az ezzel járó természetes és áldásos állapot, hogy egyszerre két elöljáró érez felelősséget értünk, vall magához tartozónak és vizitál bennünket, végez hivatalos felülvizsgáló-ellenőrző látogatást nálunk: a megyéspüspök és a tartományfőnök. Azt viszont képzelni se mertük volna előre, hogy mindketten az év egy és ugyanazon hetében érkeznek hozzánk... Pedig idén így történt: P. Ábrahám Béla tartományfőnök nov. 23-ától 25-ig, Dr. Veres András megyéspüspök pedig nov. 26-án volt vendégünk hivatalos, de mégis amolyan testvéri megerősítő látogatáson.

 

A tartományfőnöki vizitáció szól rendtársnak, közösségnek, intézménynek és tevékenységnek egyaránt. Mivel az elöljárói jelenlét célja ennyire sokrétű, érthető és egyben megtisztelő, hogy Béla atya két és fél napot áldozott a központtól legtávolabb eső magyar szalézi intézményre. Megismerkedett intézményünk és fíliáink arculatával, találkozott és elbeszélgetett minden egyes rendtárssal, majd a rendházban és plébánián minket körülvevő világi közösségekkel (alkalmazottak, egyháztanácsosok, munkatársak, ifi animátorok) folytatott eszmecserét intézményeink működéséről, fenntarthatóságáról, missziójának teljesítéséről. Ezen kívül megszerveztük számára a találkozást a velünk kapcsolatos intézmények vezetőivel is, így az iskola, a kollégium igazgatójával, sőt, a polgármesterrel is. A vasárnapi ünnepi nagymise keretében nagy lélegzetvételű prédikációval emlékezett meg egyebek mellett helybeli, 25 évvel ezelőtt történt újra megtelepedésünkről, helyi elhunytjainkról. A vizitáció során hallott beszámolókból és saját tapasztalataiból szembesülhetett a helybéli szalézi közösség "személyi igazolványával", azaz helyi identitásával: belső működésével, sokszínűségével, közösségi lelkiségével, erényeivel, képességeivel, hibáival, hiányosságaival. Végül a keddi búcsúnapon házi kápolnánkban közösen megünnepelt szentmise után zárókonferencián ismertette a vizitációs záródokumentumban rögzített észrevételeit és javaslatait, majd a főváros felé véve az irányt búcsúzott tőlünk.

 

Másnap délután Dr. Veres András püspök atyát vártuk. Az ő személyes látogatását a helyi esperes és a helynök előmunkálatai előzték meg. Így ennek a - egyébként emberemlékezet óta hasonló formában nem tapasztalt - félnapos vizitációs találkozásnak inkább a helyi, fíliáinkon élő hívek megyésfőpásztorukkal való személyes, párbeszédes találkozása és a közös imádság volt a célja. Az anyaintézményben, a Szent Kvirin templomban ünnepelt esti szentmise főpásztori buzdítás és megerősítés volt kevéssel Advent ünnepe előtt a népes számú hívek számára. A szentmisét követően kérdésekkel és válaszokkal tarkított beszélgetés következett, majd a püspök atya az egyháztanács tagjaival találkozott. A napot egyszerű, vidám hangulatú közös vacsora zárta le immár a késő esti órákban.
Ezzel zárult a "vizitációk hete" is intézményünkben, de ez közel sem jelenti a kapcsolat gyengülését, sőt, a látogatások épp megerősítették azt. Jelképes bizonyítéka ennek, hogy már másnap összefutott utunk mindkét elöljáróval: míg Béla atya az európai tartományfőnöki találkozóra tartott Szombathely rövid érintésével Rómába, addig mi előrehozott név- és születésnapi megemlékezése alkalmán a püspök atyánál tettük tiszteletünket a püspökvárban.