kép kép kép kép

Don Bosco musical

feb. 7-én 18.00

Eseményeink

(Színek: saját külső)

Jelenleg nincs megjeleníthető aktuális esemény.

Statisztika

2020. 04. 05. 11:00
Látogatók:
Ma: 53
E hónapban: 228
Összesen: 623568
Oldal-megtekintések:
Ma: 74
E hónapban: 302
Összesen: 1084996
Utolsó látogatás:
2020. 04. 05. 10:58
Házszentelés, otthonok megáldása

2015. január 7. szerda 16:03

Vízkereszt ünnepéhez kötődik

 

Urunk, Jézus Krisztus megjelenésének ("epifánia", Vízkereszt) ünnepén a bűnbánat jeleként és a keresztségre emlékezve frissen megáldott szenteltvízzel hintjük meg ("asperges") a szentmisén jelenlévő híveinket. Talán szívünk-lelkünk nyitottságát is elősegíti ez a szertartás, felidézve a születő Krisztust kereső három király/bölcs cselekedeteinek hitre utaló mozzanatait: vágyakoznak, keresnek, elindulnak, felismernek, megtalálják őt és ajándékkal adóznak előtte! A tisztító erejű, lelki megújulásra fogadott áldást az ünnep alkalmával hagyományosan kiterjesztjük mindazok számára, akik az újévben ezt otthonuk-hajlékuk számára is szeretnék befogadni.

 

Nem elsősorban tárgyakra

 

A ház- és lakásszentelés azonban nem annyira az építőanyagnak, a falaknak, a nyílászáróknak, a berendezésnek vagy a tetőcserépnek szól, hanem a lélekkel és leleménnyel megáldott embernek, a közösségnek, aki hajlékká alakítja és belakja a teret. Az egyház Krisztus Urunk nevében és képviseletében felkínálja, a lelki megerősítésre nyitott hívő ember pedig szabadon kérheti az áldást. Ezzel az új év indításául és az ehhez kapcsolódó elszánások, fogadalmak megerősítésével szorosabbá teszi Isten és ember kapcsolatát, közös szövetségét. Ne felejtsük, ez a szeretetszövetség szüleink akaratából már a keresztségben megkezdődött, és az Isten nem leigázásra használja! Ellenkezőleg: meggyőződésem szerint földi boldogságunk elősegítésére, kiterjesztésére, sőt, szenvedéseink, függőségeink és bűneink legyőzésére. Ezt erősíti Jézus Krisztus ígérete: "Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű!" (Mt 11, 25-30) 

 

A családközösség erősítésére ösztönöz


A házszentelés tehát egy újévi lelkesítő, jószándékot, egységet és szeretetet megújító családi áldás - akár jelen vannak a család tagjai, akár - valamely okból kifolyólag - távol kell lenniük. Rábízhatjuk és ajánlhatjuk vele magunkat, gyermekeink és szeretteink ezévben kibontakozódó élettörténetét az Isten gondviselésére, tehát közösségi imádság is, hívő elcsendesülés. Mivel hitünk nem lehet csak magánügy, hiszen jelentős és jótékony következményei vannak saját életünkre és szeretetteinkére, vagy arra a "mikrotársadalomra", ahol élünk, a házszentelés egyben egy kifelé megvalósuló hitvallás is, mivel látható nyoma is marad az ajtófélfán: 20 + C (esetleg G) + M + B + 15 . Ez különleges jelentést és tartalmat hordoz, mégpedig Krisztus áldásának hitelesítését a lakás ezévi betérő vendégei előtt, amire az ezt nem ismerők biztosan rá is fognak kérdezni... A rövidítés értelme: Christus Mansionem Benedicat!, azaz "Krisztus áldja meg az otthont!" (megint mások a három bölcs, Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetüihez ragaszkodnak.

 

Egyéb, amit a házszentelésről még tudni érdemes...

 

Mint minden áldás és imádság, természetesen a házszentelés is ingyenes! Nincsenek járulékos költségek, nem "jár" kötelező ebéddel, sem "presztízsvacsorával", vagy egyéb ajándékokkal, juttatásokkal - ezt az egyház papja sem várja el. (Egy kis szívélyes, "madárlátta" vendégfogadás persze nincs megtiltva, de sosem lehet elsődleges...) A családi találkozások mindig inkább örömmel töltik el az övéit látogató és megismerő lelkipásztor szívét, tehát több szempontból is szívesen megy a házi áldásra: a megvalósult találkozásban és a kötődő könnyed beszélgetésben jól eső személyes ösztönzést, "görcsoldó" lelki megerősítést is megtapasztalhat mind a család, mind az áldó pap. Nem utolsó sorban a közösségépítő, megerősítő ismeretségek is elmélyülhetnek.
Mindig hangsúlyozzuk, hogy az áldásnak egyéb előfeltétele nincs, de az viszont elengedhetetlen: a nyitott szívvel és komolyan meghozott szándék Isten békéjének befogadására.

 

A házszentelő liturgia elemei


A házszentelés menete egyszerű: alapvetően Isten Igéjének felolvasásából, közös imádságból, a helységek szenteltvízzel való meghintéséből és a ház- ill. a családáldásból áll. És persze a háziáldás "képletének", jelének felrajzolásából, amihez érdemes jó előre kiválasztani az alkalmas, jól látható helyet, ajtófélfát, gerendát stb., és - ha kréta nem fogja - az arra alkalmas íróeszközt. A házi liturgiát gazdagíthatja még a közös éneklés, a család vagy a családtagok személyes szándékaira mondott könyörgések, bűnbánati rész, netán egyéni gondolatok, örömök, tanúságok megosztása.

 

Ezek után már csak egyetlen szükséges tennivaló marad: jelentkezni plébániánk irodájában az elérhetőségekkel vagy személyesen időpontot egyeztetni rendházunk egy-egy lelkipásztorával.

(Elérhetőségeink a rendház honlapjának megfelelő oldalán találhatók.)

0 hozzászólás.

Mielőtt az elküldés gombra kattint, kérjük ellenőrizze, hogy minden mezőt kitöltött-e! Minden mező kötelezően kitöltendő, de az e-mail cím nem fog megjelenni a hozzászólásoknál.

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét:

Kérem, írja be a képen látható művelet eredményét. =